Skip to content

Rasondernemer
Leo (Leonardus Wilhelmus) wordt geboren op 20 december 1893 te Den Haag is daar na een lange ziekte ook overleden, op 26 oktober 1962. Hij woont tijdens zijn jeugd in Schiedam en bezoekt daar de H.B.S. Hij is niet briljant, wel zelfstandig, een beetje vechtersbaas en erg handig met knutselen. Hij zat in het leger, bij de Grenadiers en Jagers, genoot zijn vooropleiding in Groningen en later de hoofdopleiding in Kampen. Wordt op 16 september 1919 tweede luitenant bij het 15 e regiment infanterie, precies 4 jaar later wordt hij bevorderd tot eerste luitenant der Infanterie (Grenadiers 15 R.I. en 9 R.I.).

Leo is tweeëndertig jaar oud als het bedrijf wordt gestart. Hij is de jongste broer van P.H.J. van der Heem en via het leger een kennis van medeoprichter Ir. J. Bloemsma. Leo heeft, zeker door het jong overlijden van zijn broer, lang als algemeen directeur leiding gegeven aan het snel groeiende bedrijf.

Het is voor hem niet altijd gemakkelijk geweest, vooral in de oorlog ondervond hij erg veel problemen rondom het wel of niet produceren van goederen voor de bezetter. Bekende oorlogsproducten zijn de Knijpkat en de Majo kachel. De Knijpkat is een zaklamp zonder batterij die werkt door er in te knijpen. Alle “groene knijpkatten” werden bij van der Heem gemaakt. Leo heeft gedurende de oorlog erg veel gedaan om een deel van de joodse personeelsleden binnen het bedrijf aan het werk te houden. Hij is gedurende de oorlog van 1940 tot 1947 directeur geweest van R.S. Stokvis & Zonen NV te Rotterdam. Was ook verantwoordelijk voor de voedsel voorziening in Den Haag in de hongerwinter 1944 / 1945. Werd op 29 april 1949 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is later bevorderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Op 20 december 1953 werd hij zestig jaar.

Leo is actief geweest als commissaris bij verschillende bedrijven onder andere:

 • ENAF (Eerste Nederlandse Auto Rijwielen fabriek).
 • Machine fabriek Frans Smulders NV.
 • G. Watson’s & Zoon’s Vijlenfabriek & Slijperij (J. van Randwijk president commissaris).
 • Cellulose lakfabriek Tiel.
 • Beschermheer Harmoniekapel Forum Hadriani te Voorbrug.
 • Gerritsen & van Kempen te Zeist, fabriek van gouden en zilveren werken, het latere van Kempen & Begeer
 • president commissaris P.E. Briët.
 • Haghefilm NV oprichter Willy Mullens.
 • Industrie te Vaassen (president commissaris Th. Ligthart).
 • J.C. van Straaten liften en machine fabrieken (Mr. J.H. Hehewerth).
 • De Wit’s textielfabrieken te Helmond (Ir. W.H.F. Coebergh).
 • Bestuurslid van de Vereniging tot Behartiging der Belangen van de Radiohandel (V.B.B.R. 1929).

L.W. van der Heem is op 7 augustus 1959 in Den Haag gehuwd met mevrouw (Mary) Maria Theodora Adriana Vos geboren 6 oktober 1898 en overleden 29 mei 1981. Zijn ouders zijn de heer Pieter Hendrik van der Heem (restaurateur van meubelen) en Mevrouw Engelina Maria Johanna de Koning. Deze laatste genoot indertijd enige bekendheid als exploitant van de stationsrestauratie te Schiedam.

Back To Top
Zoeken