R.S. STOKVIS & ZONEN N.V. Westzeedijk 3, Rotterdam
LINDETEVES STOKVIS N.V. Concertgebouwplein, Amsterdam (alleen verkoop in Ned. Indië)
Met in 1926 vestigingen met toonzalen in Amsterdam en Groningen.
Het bedrijf is een echte handelmaatschappij gespecialiseerd in verkoop aan de detailhandel van producten vanuit de gehele wereld. Stokvis zette al in 1923 een ERRES (RS) afdeling radioartikelen op die direct een groot succes was. De fabrikanten / leveranciers kwamen echter door de snel toenemende vraag in problemen en lieten de groothandel vaak wachten op apparatuur en onderdelen. Stokvis kreeg behoefte aan een vaste partner voor de levering van apparaten.
Stokvis leverde waarschijnlijk al vanaf het begin onderdelen aan de hobbyisten van der Heem. Vanaf 1928 zou gedurende bijna de gehele veertig jaar dat het bedrijf heeft bestaan, R.S. Stokvis & Zonen NV. aandeelhouder zijn in het bedrijf .
Belangrijk voor de jonge firma zijn de, ook tijdens deze IRTA tentoonstelling gelegde contacten, met de directie van handelmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen te Rotterdam. Twee van haar directeuren, de heren J. van Randwijk en A. Erwich, werden bereid gevonden een grote partij radiotoestellen van het jonge bedrijf af te nemen van verschillende modellen (o.a. de KC) voor verkoop in Nederland via radiowinkeliers en via tentoonstellingen.
De band met Stokvis is vanaf de start voor beide bedrijven profijtelijk en bespaarde het jonge bedrijf veel marketingkosten. Ook het feitelijk bezoeken van de detailhandel en het verlenen van technische service aan de apparaten in het gehele land moet niet worden onderschat. Deze taken werden vanaf het begin door Stokvis NV overgenomen. Na 1958 zal van der Heem bij het op gang komen van de tv-toestellen verkoop een deel van de service afdeling in eigen hand nemen met eigen reparatiecentra in Nederland.
Tussen de familie van der Heem en de familie Stokvis zal in de loop der jaren een zeer hechte band ontstaan. Met uitzondering van de export zal R.S. Stokvis & Zonen NV gedurende de gehele bestaansperiode van van der Heem alle producten in Nederland en in voormalig Nederlands-Indië verkopen (Lindeteves Stokvis NV ).
Op 1 november 1938, bij het twaalfeneenhalfjarig bestaan, wordt de eerste steen van het hoofdgebouw aan de Maanweg in Den Haag gelegd door de President Commissaris de heer J. van Randwijk . De beide heren Stokvis zijn commissaris van de van der Heem NV geweest.
Gedurende de Tweede Wereld oorlog is de heer L.W. van der Heem ook directeur van R.S. Stokvis & Zonen NV.
film Nederland en Indië verkoop organisatie Erres (Stokvis en Lindeteves Stokvis) 1934
OTTO VAN TUSSENBROEK
Bekende schilder en interieurarchitect (Larense school) geboren 5 februari 1882 te Leiden overleden te Blaricum 6 april 1957. Hij is de ontwerper van de kast van het radiotoestel "zanger aan de wand" KY 107 woonde in de Trooststraat in Den Haag vlakbij de van der Heem fabrieken aan de Stortebekerstraat.
.
Johan M. MOERKERK
Grafische ontwerper en fotograaf hoofd van de reclame afdeling van R.S. Stokvis & Zonen NV, geboren in 1903 en overleden in 1988. Heeft veel brochures en affiches gemaakt voor Erres
.
PHILIPS Gloeilampen Fabrieken N.V. Eindhoven
Glazen radiobuizen en allerlei radio onderdelen . Van der Heem en Philips zijn vanaf de start in 1926 zowel partner als concurrent geweest zie ook alle contracten in de rubriek archief bij de jaarverslagen.
PLESSEY Ltd. , Ilford , UK.
Dit bedrijf is opgericht 11 december 1917 en later in 1922 komt er contact met de Engelse Marconi bedrijven, die opdracht geven voor de productie van 10.000 radioapparaten. Na 1926 zal het contact met Marconi stoppen, nadat Marconi Sterling koopt. Toch groeit hierna Plessey enorm ook met een eigen modellenreeks. Het bedrijf werkt ook veel voor defensie, met veel opdrachten gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf is leverancier aan van der Heem NV. voor allerlei onderdelen voor radioapparaten. Het produceert onder andere stekkers, weerstanden, condensatoren, halfgeleiders, telefoontoestellen en telefoonnetwerk apparatuur, hydraulische systemen.
THE STERLING TELEPHONE & ELECTRIC Co. Ltd. , London UK
Toeleverancier via Stokvis van allerlei onderdelen, luidsprekers en hoofdtelefoons. Maakte zelf ook complete radiotoestellen. Later is het bedrijf in 1926 overgenomen door Marconi. Een deel van de catalogus van 1925 .
H.P. MUTTERS & ZOON meubelfabriek, Piet Heinplein 5, 's-Gravenhage
Leverancier van de kasten voor de radiotoestellen van 1926 tot 1928. De fabriek is gestart rond 1816
en maakt thans deel uit van De Klerk Binnenbouw BV te Nieuwerkerk aan de IJssel (www.dkb.nl).
HAGHEFILM N.V. , Johan Maetsuyckerstraat 21, 's-Gravenhage
Heeft veel films gemaakt over van der Heem & Bloemsma NV onder andere bedrijfsfilms in 1935, 1942 en in 1955 e.a. Films ook te bekijken op deze site (links in archief). Het Hagehfilm archief met daarin het complete "van der Heem & Bloemsma" filmarchief is in zijn geheel ondergebracht bij het Nationaal EYE film museum, te Amsterdam.
Het bedrijf is door de heer Willy Mullens opgericht en in 1972 opgegaan in Color Film Center BV. De heer L.W. van der Heem is commissaris van het bedrijf geweest en de werknemers van van der Heem hebben geholpen toen er brand uitbrak in het bedrijf / woonhuis op 12 december 1927 .
Foto van het hele Haghefilm team bij de opname van "In Holand staat een huis" de bedrijfsfilm uit 1942 (bekijk de complete film in archief en film).
N.V. Boekhandel en drukkerij SELECTA, Beukstraat 25, in Den Haag
Deze boekhandel van Paul A. Joosting Bunk levert in 1927 via de gemeenschappelijke relatie de heer van Rijmenam (Rijam in de Oranjelaan), onder andere drukwerk en bureaubehoeften. Later verhuisd het bedrijf naar het Thomsonplein 12 (en 57) en filiaal Frederik Hendriklaan 107. De heer Joosting Bunk leerde het vak bij drukkerij G.P. Tierie in Den Haag
.
C.L.F. Celluloze Lak Fabrieken, Metawa, Tiel
Leverancier van alle lakken voor de afwerking van de kasten en de isolatie laklaag in de spoelenfabricage. Het bedrijf is vlak na de Tweede Wereldoorlog ook betrokken bij het maken van plaatmateriaal voor het verbeteren van de geluidskwaliteit van geluidsopname voor de NRU (Nederlandse Radio Unie). Het bedrijf was met Metawa NV eigendom van de heer J.G. (Jaap) en mevrouw M. (Mien) Prummel en is later verkocht aan BASF Coatings. De heer L.W. van der Heem sprak de eigenaren toe bij het twintig jarig bestaan in 1948 .
F. de Bruyn Fineer- en Fijnhouthandel N.V. Den Haag
Het bedrijf werd opgericht in 1903 door de heer F.X.J.J.G.N. de Bruijn (1874-1943), de zoon van de Koninklijke Spiegel- en Meubelfabrikant F. de Bruijn & Zoon uit Arnhem.
De gespecialiseerde houthandel was met zijn kantoor, de fineerzalen, de magazijnen en de houtwerf gevestigd aan het Westeinde 33 te 's-Gravenhage. De fineerzalen, de magazijnen en de houtwerf liepen door tot aan de Vleerstraat en de Zuilingstraat achter het Westeinde. Hier werd gelost en geladen. Het bedrijf importeerde en exporteerde een groot assortiment europese en uitheemse fineeren en fijne (hard)houtsoorten voor meubelmakerijen, de meubelindustrie, bedrijven gespecialiseerd in scheeps- en interieurbetimmeringen en de scheepsbouw. De bedrijfsnaam werd voor de Franse markt veranderd in de Bruyn.
Er werd veel uit Frankrijk geïmporteerd. Frankrijk was het walhalla voor de fineer- en fijnhouthandel. Frans de Bruijn sr. had o.a. als stagiaire in de jaren 1898 en 1899 in Parijs het meubel- en spiegelvak geleerd omdat hij zijn vader in het familie bedrijf in Arnhem zou opvolgen. Daar kreeg hij ook te maken met het fineer- en fijnhoutvak en startte uiteindelijk zijn houthandel in 's-Gravenhage.
Al in 1928 deed Frans de Bruijn sr. zaken met van der Heem & Bloemsma dat in de Sibergstraat 7 zelf begonnen was met de productie van kasten. Voor die tijd leverde
F. de Bruyn al fineer en fijnhout aan de firma H.P. Mutters & Zoon die tot 1928 de kasten voor van der Heem & Bloemsma maakte. Vanaf 1929 vond de productie van de kasten plaats in de Stortebekerstaat 177 en vanaf 1939 werd de productie voortgezet op de Maanweg. De houthandel de Bruyn leverde aan alle grote meubelfabrieken in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Italië. Zo was ook de Haagsche meubelfabrikant de firma H. Pander & Zonen een grote afnemer. De scheepswerven, de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (Rotterdam), Wilton Fijenoord (Schiedam), Verolme (Heusden), de Schelde (Vlissingen), de NDSM (Amsterdam) en van der Giessen de Noord (Krimpen aan de IJssel) behoorden in de vijftiger en zestiger jaren tot de vaste afnemers van de Bruyn. De grote passagiersschepen zoals de Nieuw Amsterdam (1937), de Willem Ruys (1950), de Rotterdam (1958) en de Statendam (1957) werden uitgevoerd met Europese en uitheemse houtsoorten die door F. de Bruyn geleverd werden.
In 1957 werd in Dordrecht aan de Kilkade, de spaanderplatenfabriek Efdebe NV. geopend. De bedrijfsnaam Efdebe stond voor FdB de eerste letters van Fon en Frans de Bruijn. Het was een van de eerste spaanderplaten fabrieken in Europa er werd gewerkt volgens het Ir. Kreibaum-principe. De spaanderplaten, die ook met (luxe) fineer konden worden voorzien, werden gebruikt in de meubelindustrie, de scheepsbouw en de woningbouw. De Efdebe werd in 1977 verkocht aan de Bruynzeel NV te Zaandam.
Toen Frans de Bruijn sr. in 1943 kwam te overlijden werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen A.F.M de Bruijn (1909-1972) en F.X.B.M de Bruijn (1913-1989). Zowel Fon de Bruijn als Frans de Bruijn jr. hadden, net als hun vader, na hun middelbare schoolopleiding middels stages in het buitenland (Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en België) het fineer- en fijnhoutvak geleerd. Een hogeschool om dit specialistisch vak te leren, bestond in die tijd niet.
Fon de Bruijn, die ook 1e Luitenant der Infanterie was, trouwde in 1932 met A.M.B.P. Verberne, de dochter van J.P.J. Verberne de Generaal-Majoor b.d. der Infanterie. Zowel P.H.J. van der Heem (Majoor der Infanterie), L.W. van der Heem (1e Luitenant der Infanterie) als L.J. Bloemsma (Reserve Kapitein der Genie) waren militaire officieren en goede bekenden van J.P.J. Verberne. Frans de Bruijn jr. ,die in de tweede Wereld Oorlog als officier in het Amerikaanse Leger zat, was weer goed bevriend met J. van der Heem.
Door deze vroege relaties waren er tussen de families de Bruijn, Verberne en van der Heem hechte banden, zowel zakelijk als privé. In de vijftiger en zestiger jaren trad de derde generatie de Bruijn aan want drie zonen van A.F.M. de Bruijn kwamen ook in het bedrijf en wel F.A.M. de Bruijn, B.A.J.M. de Bruijn en A.F.M. de Bruijn jr. Ook zij kregen zoals gebruikelijk hun opleiding eerst bij grote fineer snijderijen in het buitenland. In 1980 werd F. de Bruyn Fineer- en Fijnhouthandel BV. door de familie aan een Kampense houthandelaar verkocht.
Metaalfabriek R. van Schothorst, Barneveld
Leverancier van metaalwaren, Solex velgen en sturen.